XU MIAMI

Tuesday, 31 December 2013

Dice Kayek's ''Istanbul Contrast'' Couture Collection Wins The V&A's Jameel Prize 3

Double-page spread from Dice Kayek's ''Istanbul Contrast'' book.
''Dolmabahçe'' dress. Photo © Dice Kayek Archive.
''We are deeply inspired by the architectural heritage in Istanbul. The most prominent examples of this heritage have been portrayed in our ‘Istanbul Contrast’ collection, like the Blue Mosque, Hagia Sophia, the Dolmabahçe and the Topkapı Palaces.''
Dice Kayek

unique fashion project that translates the allure and rich multi-cultural heritage of Istanbul into artistic pieces of clothing has won this year’s Victoria and Albert Museum's Jameel Prize 3 (2013) , a prestigious award for contemporary art and design inspired by Islamic tradition. Dice Kayek, this year’s recipient, is a Paris-based high fashion studio ran by a creative duo from Turkey, the sisters Ece and Ayşe Ege. Dice Kayek’s ''Istanbul Contrast'' collection was chosen from the near on 270 entries from around the world, making it the first fashion project to win the Jameel Prize. In choosing the duo’s project, the prize judges stated that Dice Kayek’s work ''demonstrates how vibrant and creative Islamic traditions continue to be today [...] their translation of architectural ideas into fashion shows how Islamic traditions can still transfer from one art form to another, as they did in the past.'' The award ceremony was held on 10 December 2013 at the Victoria and Albert Museum in London, UK.


Dice Kayek was founded in 1992 in Paris by the Ege sisters, and has since gone on to establish itself as a successful fashion label. It has been a member of the Fédération Française de la Couture since 1994 and its collections are available in more than 30 countries worldwide. The label’s main designer, Ece Ege has received numerous awards for her work, and the studio has been active, not only in the fashion industry (producing two prêt-a-porter collections a year) but in other fields as well: for example, its marble pavilion ''Bathing in Light,'' a contemporary interpretation of the traditional Turkish hammam, was part of Milan’s Salone del Mobile 2013.


Ece and Ayşe Ege. Photo © Dice Kayek Archive.

Raised in Bursa, Turkey, Ece and Ayşe Ege’s aesthetic is deeply rooted in the tradition of their country, and one of their sources of inspiration is of course the extraordinary city that is Istanbul. For Dice Kayek, Istanbul is a city of contrasts, combining elements of the East and West within its multiple layers of history. Their 2010 Istanbul Contrast collection contains 26 garments inspired by the city’s wealth of cultural influences, from Ottoman-era royal attire to the golden wings of Byzantine angels seen in the mosaics in Hagia Sophia.

Dice Kayek. Photo © Victoria and Albert Museum, London.


Before being shortlisted for the Jameel Prize 3, the Istanbul Contrast collection was shown in Paris (2010), Istanbul (2010) and Amsterdam (2011). On the occasion of the current V&A exhibition, a limited-edition book has been released, which tells the story of how the collection was created as well as the inspiration behind it.


Dice Kayek, ''Dome 2'' dress, 2010.
Light-weight cotton organdie folded to echo the ribs of the city’s mosques and palaces’ lead-covered domes.
photo © Dice Kayek Archive.
Dice Kayek, ''Caftan'' dress, 2009.
Hand-woven lamé brocade, referring to the luxurious robes worn by the Ottoman-era ruling class.
photo © Dice Kayek Archive.
Double-page spread from Dice Kayek's ''Istanbul Contrast'' book. Photo © Dice Kayek Archive.
Double-page spread from Dice Kayek's ''Istanbul Contrast'' book. 
ISTANBUL BY NIGHT I. Photo © Dice Kayek Archive.

------------

'' Chúng tôi bị ảnh hưởng sâu sắc bởi các di sản kiến ​​trúc ở Istanbul. Những minh chứng nổi bật nhất của di sản này đã được mô tả trong bộ sưu tập của ''Istanbul Contrast" của chúng tôi , như nhà thờ Hồi giáo Blue, Nhà thờ Hagia Sophia, các cung điện Dolmabahçe và Topkapi.'' 
Dice Kayek

Một dự án thời trang độc đáo chuyển tải sự quyến rũ và di sản văn hóa phong phú đa dạng của Istanbul thành những bộ trang phục nghệ thuật đã giành chiến thắng giải Jameel 3 của bảo tàng Victoria and Albert năm nay (2013), một giải thưởng uy tín  cho nghệ thuật đương đại và thiết kế lấy cảm hứng từ truyền thống Hồi giáo. Dice Kayek, đơn vị nhận giải năm nay, là một studio thời trang cao cấp tại Paris được điều hành bởi bộ đôi sáng tạo, hai chị em Ece và Ayse Ege người Thổ Nhĩ Kỳ. BST "Istanbul Contrast" của Dice Kayek được lựa chọn trong gần 270 dự án từ khắp các nơi trên thế giới, trở thành dự án thời trang đầu tiên giành chiến thắng giải Jameel. Trong việc lựa chọn dự án của bộ đôi này, ban giám khảo giải thưởng đã tuyên bố rằng nghiên cứu này của Dice Kayek "trình bày một cách sống động và sáng tạo các giá trị truyền thống Hồi Giáo được duy trì cho đến hôm nay như thế nào[...] sự truyền tải của họ về các ý tưởng kiến trúc trong thời trang cho thấy truyền thống Hồi Giáo có thể tiếp tục chuyển từ một hình thức nghệ thuật này sang dạng hình thức khác, như đã từng trong quá khứ". Lễ trao giải đã được tổ chức vào ngày 10 tháng 12 năm 2013 tại bảo tàng Victoria and Albert, London. 

Dice Kayek được thành lập vào năm 1992 tại Paris bởi 2 chị em nhà Ege, và kể từ đó được xây dựng như là một nhãn hiệu thời trang thành công. Dice Kayek là thành viên của liên đoàn Francaise de la Couture kể từ năm 1994 và những BST của nó có mặt trên hơn 30 quốc gia trên toàn thế giới. NTK chính của nhãn hiệu này, Ece Ege đã nhận được nhiều giải thưởng cho công việc của mình, và studio không chỉ hoạt động trong ngành công nghiệp thời trang (sản xuất 2 BST prêt-a-porter 1 năm), mà còn trong các lĩnh vực khác như: triễn lãm đá cẩm thạch "Bathing in Light", một giải thích hiện đại của loại hình tắm hơi truyền thống Thổ Nhĩ Kỳ, là một phần của Milan's Salone del Mobile 2013


Double-page spread from Dice Kayek's ''Istanbul Contrast'' book. 
DOVE: Off-white silk cotton gabardine tailcoat, formed by overlapping layers of folded pleats, evoking a dove's tail.
Photo © Dice Kayek Archive


Lớn lên ở Bursa, Thỗ Nhĩ Kỳ, thẩm mỹ của Ece and Ayse Ege được bắt rễ sâu trong truyền thống của đất nước họ, và một trong những nguồn cảm hứng của họ, dĩ nhiên là thành phố Istanbul phi thường.Đối với Dice Kayek, Istanbul là một thành phố của sự tương phản, kết hợp các yếu tố Đông Tây trong nhiều tầng lớp lịch sử. BST Istanbul Contrast năm 2010 bao gồm 26 sản phẩm may mặc lấy cảm hứng từ sự giàu có của thành phố trong sự ảnh hưởng văn hóa, từ trang phục hoàng gia trong thời đại Ottoman đến đôi cành bằng vàng của thiên thần Byzantine thấy trong các đồ khảm trong nhà thờ Hagia Sophia. 


Double-page spread from Dice Kayek's ''Istanbul Contrast'' book. Photo © Dice Kayek Archive.
Dice Kayek, ''Hagia Sophia'' dress, 2009.
White satin coat covered with complex, hand-stitched embroidery and ancient glass beads, in patterns inspired by Byzantine mosaics.
photo © Dice Kayek Archive.
Photo © Dice Kayek Archive.
Trước khi được lọt vào danh sách cho giải Jameel 3, bộ sưu tập Istanbul Contrast đã được biểu diễn ở Paris (2010), Istanbul (2010) và Amsterdam (2011). Nhân dịp triễn lãm tại V & A, sách đã được phát hành giới hạn, kể câu chuyện về việc các bộ sưu tập được tạo ra như thế nào cũng như nguồn cảm hứng đằng sau nó. 

Double-page spread from Dice Kayek's ''Istanbul Contrast'' book. Photo © Dice Kayek Archive.
Double-page spread from Dice Kayek's ''Istanbul Contrast'' book. Photo © Dice Kayek Archive.

Sources: 

No comments:

Post a Comment